Svenska chips till fredagsmyset

Yubii!

Nu har jag sett hur mina svenska chips till fredagsmyset kommer till. Helt störtskönt alltså, och vilket maskineri det krävs..

I våras satte denna bonde en massa potatis i sin jord, som under hela sommaren fått växa sig stora och dessutom bli fler. Det hela såg ganska kul ut från början då han hade byggt breda gator som sedan blev till små fåror, toppiga och mycket jämna och fina.

Under hela sommaren har bonden sedan kört med sin traktor och besprutat dessa fåror där en massa plantor växt upp. Det fina är att han kan välja vilka åkrar som ska ha chips som smakar gräslök, vitlök, dill eller vad det nu kan vara.

Sedan nu på hösten är det dags att plocka upp dessa fina, fräscha chips ur fårorna, och då använder bonden en stoor maskin som han drar efter sin traktor. Den är oerhört sinnrikt konstruerad, den både plockar upp chipsen, sorterar bort eventuella knasigheter som sten t.ex och sedan tippar han det i ett stort traktorsläp. Jag säger bara det, vilken tur att det inte regnade, för hur tusan hade då chipsen sett ut, och än värre, smakat??

Fredagsmys

Som ni ser på bilden, så är en chipsodlare inget som man gör helt ensam, utan hela familjen är med och hjälper till. Ståendes på släpet fungerar familjen som sorterare kan man säga, där olika former och smaker kontrolleras och det oönskade kastas tillbaka ut på marken igen..

Även om denna text nu råkar innehålla en del rena faktafel, så vill jag ändå uppmana dig att kolla dina matprodukter du köper, så att råvaran kommer från våra svenska gårdar. För vet du, att utan bonden hade vi inget alls att snaska på under vinterns kalla fredagskvällar.

Ett enkelt sätt att kolla om mjölken, grädden eller en rad andra produkter innehåller svenska råvaror, så laddar du ner appen “Bonde på köpet” till din telefon och sedan kan du enkelt scanna alla ean-koder på de varor du vill köpa. Genialiskt helt enkelt.

“Happy Fredagsmys på er alla”

appen

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail