Öppna landskap, eller vad ska vi äta?

Jag vill ha öppna landskap, jag vill kunna se beteshagar där djuren äter, leker och vilar, jag vill se böljande sädesfält, där axen böjer sig för vinden och allting ser så mjukt och vackert ut. Jag vill ha möjligheten att kliva i en färsk komocka, och jag vill kunna sätta tänderna i en morot eller en lammstek. Jag kan inte tänka mig en äng utan blommor och bin, och jag kan inte tänka mig att se allting växa igen.

 

Oavsett om jag är vegan eller allätare, så behöver vi dessa öppna landskap för att odla vår bröd, föda våra djur. Vi behöver masken som luckrar upp jorden, och vi behöver fröna till fåglarnas mat.  Vi behöver bina som pollinerar våra blommor, vi behöver skalbaggar, flugor och syrsor.  Alla har sin plats i det komplicerade system vi kallar naturen.  Vi behöver alla vår mat.

hage

Jag vill också att någon vårdar och bryr sig om de öppna landskapen så jag kan njuta av både god mat och vackra vyer… Utan denne “någon”, vad skulle vi då äta?

Så denna vecka får bli en utmaning till er alla.

Ge mig ett recept på en måltid där allt innehåll inte är odlat eller föds upp av oss människor.  Allt som lever och växer vilt och som går att äta är tillåtet. Du får inte använda odlade kryddor och grönsaker, odlad fisk… Ja du fattar säkert? Vi är tillbaka på jägare och samlarstadiet.

Lite som en överlevnadsutmaning kan man säga…. Så ge mig era recept. Skriv dem som en kommentar här nedan, så kan alla ta del av dem och vi kanske kan lära oss en hel del matnyttigt på samma gång.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail