Håll käften och dra ditt strå till stacken istället..

Krig och flyktingar och in eller utvandring har vi haft på vår jord alltsedan tidernas begynnelse. Skillnaden mellan idag och igår är att just du är mer upplyst idag via internet. Tidigare fick vi bara veta vad som hände via tidningar och tv, om de ville rapportera förstås.

Biafrakrigets offer
Biafrakrigets offer

Krig eller konflikter startas inte utan en orsak. Det kan vara ekonomiska, politiska eller religiösa orsaker. I grund och botten spelar det kanske inte så stor roll för den enskilde individen. Krig är krig och det drabbar just den individen just nu. Det blir död och förintelse, ekonomiska förluster, och allt den personen äger kanske går förlorat. Ingen vinner på ett krig, men de som tillverkar vapen tjänar stora pengar på det, och kanske kan vinnaren av kriget tjäna något den också. Men i grunden är krig alltid en katastrof.

My Lai masakern Vienamn.
My Lai masakern Vienamn.

Hur just kriget i Syrien startade minns jag inte längre. Men det finns lite info här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Syriska_inb%C3%B6rdeskriget Det som är intressant här är att under den arabiska våren (https://sv.wikipedia.org/wiki/Arabiska_v%C3%A5ren) kom USA och EU springande med sina kanoner i samma ögonblick den viktiga oljan var hotad. (Läs om Irak och Libyen t.ex.) I Syrien finns vad? Just det, ingen olja, inget av ekonomiskt värde för just oss här, så västvärlden gav fullkomligt tusan i Syriens och dess inbördeskrig. Resultatet ser vi idag. Miljoner flyktingar som flyr från kriget och IS som blir allt starkare.

Pojke i Gaza
Pojke i Gaza

Samma dag som dessa flyktingar hotar vår ekonomi, eller står på vår farstutrappa, och media lägger ut bilder på döda barn, så kommer det massor av höga skrik om att hjälpa dem. Har du hjälpt till? eller är du en som bara skriker och gråter ut på facebook om alla hemskheter, och hatar din granne för att han inte tycker som du? Vilken typ är du? Vilket ansvar tar DU? Hjälper du till? Eller låter du var och en hjälpa på sitt sätt?

Hur många gånger har du hjälpt till under de senaste 50 åren? Hur många krig och konflikter har du skickat hjälp till? Hur många av dessa års krig känner du egentligen till? Nej, jag vet, listan här nedan är ny för mig också. Jag visste inte om alla dessa krig eller konflikter, utan bara en liten del. Och denna lista är säkert inte komplett den heller. Nu måste man ställa sig frågan, varför fick vi inte veta om alla dessa, utan bara en liten del av dem. Vem väljer vad som ska rapporteras i media, och vem bestämmer vilka krig vi ska bry oss i? Svaret är vår gemensamma ekonomi. Allting som inte stör vår egen plånbok eller vår eget sätt att leva och tycka kommer vi inte få veta något om, och få kommer att bry sig om det. Iallafall fram tills en tidning publicerar en hemsk bild.

civila kosovoalbaner
civila kosovoalbaner

Biafra 1967 till 1970
Vietnamkriget
80 talet!
Inbördeskriget i El Salvador
Inbördeskriget i Libanon
Inbördeskriget i Tchad
Iran–Irak-kriget
Afghansk-sovjetiska kriget
Kambodjansk-vietnamesiska kriget
1990 talet
Bosnienkriget 1992-1995
Andra Kongokriget
Andra liberiska inbördeskriget
Burundiska inbördeskriget
Cenepakriget
Centralamerikanska krisen
Chiapaskonflikten
Eritreansk-etiopiska kriget
Första Kongokriget
Första liberiska inbördeskriget
Första Tjetjenienkriget
Inbördeskriget i Afghanistan (1996–2001)
Inbördeskriget i El Salvador
Inbördeskriget i Guinea-Bissau
Inbördeskriget i Libanon
Inbördeskriget i Nepal
Inbördeskriget i Somalia
Kargilkriget
Surinamesiska gerillakriget

Homs 2015
Homs 2015

Så mitt förslag till en bättre värld är att vi här hemma i tv soffan med fredagsölen i knäet sluta att hata och skrika på varandra, och istället börjar bry oss om och hjälpa med det vi kan. Vi kommer aldrig få ett samhälle där alla tycker som just du, så släpp den biten, och köp en sexpack mindre med öl varje månad och donera dessa få penningar till en organisation som verkligen gör skillnad. För DU gör ingen skillnad genom att skrika dig hes i sociala medier. Sedan kan du kräva att just dina folkvalda gör mer för att försöka stoppa det onda i världen redan på ett tidigt stadium.. men hur lätt det är det vet vi ju redan. För det kommer också att svida i din plånbok.

Alla begriper väl att alla dessa människor behöver hjälp, Så hjälp till och sluta skrik! Och låt folk hjälpa på det sätt som passar just dem. Här i Sverige, eller på plats i katastrofområdet.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail