Gammal kunskap förs vidare i Tidaholm

DSC_0031

Av alla mina intressen så är just det gamla ett av de intressen som ligger mig varmast om hjärtat. Jag älskar gamla saker, hus, gårdar, prylar, tåg, och att man vill bevara kunskapen i hur allt detta gamla användes.

I Tidaholm finns en mängd av detta gamla kvar, även om jag skulle vilja att mer togs om hand. Men på Turbinhusön finns ett par gamla hus där kommunens 1:a klassare kan komma och deltaga och lära sig mer om det gamla. Här får de lära sig kärna smör och laga mat över öppen eld i gjutjärnsgryta. Mala kaffe, hugga ved och spinna, karda och väva. Tidsenliga kläder får man prova på också.

DSC_0032Just detta att veta hur man lagar sin mat på ett enkelt sätt över öppen eld känns som en viktig kunskap i dagens oerhört sårbara samhälle. Ingen el i sladden, ingen mat! Och enligt Mormor Ida, så är denna lilla verksamhet oerhört uppskattad av barnen, som pratar om det och minns det länge.

Tack Tidaholm och alla er inblandade för ett fint och vackert sätt att bevara det som en gång var. Och tack för att jag fick besöka er. 🙂

 

DSC_0033

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail