Ett totalt tankekaos!

“Vi gillar olika” är väl en fras som vi alla känner igen idag? Den bygger på anti-rasism. Men ordagrant betyder det faktiskt att vi “gillar” olika ting. Det hela är ganska vackert i tanken, men om man vänder på det lite…  Eller tänker efter vad just den frasen egentligen betyder, “Vi gillar olika”  så blir innebörden en annan.. “Du ska gilla samma som mig”

“Du ska gilla samma som mig” är väl grunden i all propaganda? För varför ska man propagera för något om man inte vill få någon annan att tycka som jag? Oavsett vad du vill propagera för, så vill du ju att jag ska tycka att det är bra, du vill att jag ska bli “omvänd” till din filosofi?  Allt är helt ok så långt!

Men, nu verkar det som att när jag inte tycker som dig så blir vi osams. Det är inte ovanligt att du och jag då kan börja hata varandra, slåss på gatorna och bedriva hemska kampanjer emot varandra… bara för att vi inte har samma åsikt! Lite otäckt eller hur?  Just detta är vad vårt samhälle består av idag. Massor av hat mot oliktänkande.

Det är då, som jag plötsligt börjar fundera. Jag hatar dig för att du inte tycker som jag! Och oftast vinner jag om jag skriker ut mina åsikter högst, bedriver mest hat, eller om jag inte tillåter dig att ha en egen åsikt.

Egen åsikt? Det förutsätter varje människa sig rätten att ha. Frågan är om demokratin är på väg att falla ihop, bara för att hatet mot mig som inte tycker som du är så starkt att jag inte vågar säga vad jag tycker? Det kanske är bättre att vara tyst och bara försvinna i massan för att inte riskera att utsättas för hat, hot misshandel eller mord? Har vi då en demokrati? Vem bestämmer vad som är rätt att tycka? Hur ska vi få alla oss att tycka lika? Går det över huvud taget?  VEM bestämmer vad som är rätt att tycka?

Sverige består idag av individer från kanske alla länder i världen, alla kulturer, alla religioner och alla värdegrunder. Och vi alla ska gilla varandra… tycka lika? Tror du på det själv?

Kanske gör du det, kanske inte? Jag har träffat människor från en massa olika kulturer, religioner och länder, som jag inte tycker lika som, inte gillar lika som.. Per automatik blir jag rasist.  Jag har träffat massor av människor med samma religion som jag, från samma land med samma kultur, som jag inte tycker lika som, inte gillar lika som… Kan man vara rasist mot sin egen ras? Sedan har jag träffat massor av människor från olika raser, religioner och kulturer som jag gillat till viss del. Men att “gilla olika” till en viss del, är det tillräckligt?

Det finns personer i historien som haft tankar om detta tidigare, att tycka lika, att vara lika.. Några kallade det raslära. Vissa ville påverka dig att tycka som dem genom diktatur, enpartistater och religionsförbud. Massor, och åter massor av människor har mördats för att de tycker olika, gillar olika, ser olika ut eller har olika raser.

Och eftersom du nu kanske inte tycker som jag så kommer du att säga något till mig om var jag tycker fel! Kanske blir det med hårda ord, kanske inte… Och vips så faller hela konceptet med att tycka lika.. och vi blir osams över detaljerna i vad vi ska tycka lika om… Eller inte!

Sluta hata varandra och prata med varandra istället!

confused

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail