En återfunnen barndom..

Barndomen är väl för många förknippad med glädje och harmoni. Men för många kan det vara tvärtom. Eller som för mig, både och.

barndomens lekar
barndomsminnen från en tid med asfalt och betong

Sprungen ur asfalt och betong i ett bostadsområde i Örebro, inser jag att just den tiden präglat mig enormt. Minnena av arbetarklassen i betongen, fattigdom, droger, mobbing, och att mobba, varvas med härliga ljusglimtar av lek och kärlek, glädje och stolthet.

Även om området där jag levde mina unga år bestod av asfalt och betong, så fanns där också massor av grönområden, lekplatser, duschar och plaskdammar, och en kulle med skog, där vi kunde klättra på stenar eller åka pulka. Dagis, förskola och lågstadium fanns innanför murarna, liksom diverse butiker och samhällsfunktioner.

Varför skriver jag detta nu då? Jo, jag har precis träffat på några av dessa barn från detta område via facebook. 40-50 år senare liksom.. Hur häftigt är inte det? Men snart kommer tankarna. Hur har det gått för dem? Lever de? klarade de skolan? (jag gjorde det inte) Mobbar de fortfarande andra? eller blir de fortfarande mobbade? Super de precis som deras föräldrar gjorde? Utnyttjas de sexuellt idag, som de gjorde då? Misshandlar de sina barn, precis som de blev misshandlade då? Kriminalitet? Eller gick det bra för dem? Fick de sin familj, sina jobb, välmående eller vad det nu kan ha varit? Många frågor som dyker upp mitt i glädjen av att hitta sina barndomskamrater där ute på nätet..

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail