Bonden

De flesta av oss har säkert sett en bonde någon gång i vårt liv. Ni vet, den där fan som ligger framför dig på vägen med sin traktor och hindrar dig att blåsa på i ditt stressiga liv. Det är också han som alltid gnäller över sina kostnader, det dåliga vädret, eller hur liten skörden blir i år..

Men tänker man från en annan synvinkel, att utan just bonden fick du inte smör och bröd, mjölk, yougurt, ost och kex, eller broccolin till söndagssteken. Utan denna hängivna person skulle du inte heller ha speciellt mycket öl, vin eller kanske grogg och chips till lördagens tipsextra. Har du tänkt på att det nog är väldigt få produkter du stoppar i munnen som inte kommer från någon typ av bonde?

Det är få saker som gör mig så ledsen idag som just det att fler och fler bönder tvingas lägga ner sin verksamhet i vårt land Sverige. Att vara bonde är inget jobb mellan 9 och 17, med lediga helger, fem veckor semester och allt det där vi andra är vana vid. Att vara bonde är en livsstil.  Bondens arbete är inte bara att förse dig med mat i magen. Bonden behöver också ta hand om och vårda sina djur, som efter kanske långt, dagligt avelsarbete för en frisk och sund besättning, som i sin tur ger oss en bra mat. Bonden ser också till att alla de marker som används på gården också sköts om, och att den naturliga floran av växter kan behållas. Tänk dig en äng där det bara växer meterhöga tistlar och brännässlor, eller där det tidigare var åkermark, växer igen med skog. Hur kul vore det att se?

Bevara våra öppna landskap.  Ladda ner appen bondepakopet.se så ser du varifrån dina livsmedel kommer.

bonden

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail