Bildligt talat

minneslunden
En bild säger mer än tusen ord är väl ett uttryck vi alla känner igen? Men vad ser man då egentligen? Det första jag ser är ett monument, en plats för att hedra de som inte längre finns med oss. Men det var förstås lätt att se det eftersom jag visste att detta kort är taget i en minneslund.

Jag ser ett klippblock, som i sinnet kan betyda något starkt att luta sig emot, något beständigt, kraftfullt att hitta stöd från. Jag ser också att någon tänk att det skulle vara en begränsad plats att söka något sinnligt från. En avskärmad plats att fundera, känna, tycka, sorg, glädje, minnen.

Här finns också något tidlöst, precis som att det finns liv. Själva arrangemanget utger tidlöshet, medan blommorna visar på att det fortfarande finns liv här. Och livet behöver både sol och vatten för att kunna finnas till. På stenen ser jag vatten vackert och försiktigt strila ner till platsen där livet finns. Solen gör sitt tappra försök att bidraga med liv på sina ställen. Ibland ser jag de små fåglarna dricka från toppen av stenen, dricka av livets vatten, på en plats där våra nära och kära finns.

Bakom livets sten finns en plats som nästan är tom. Men där finns liv i form av träd och gräs, vilda blommor. Här finns plats för alla änglar, att precis som fåglarna, flyga runt och uppleva friheten. En frihet som trots allt ändå finns just i ett begränsat område. Och just på det begränsade området kan vi inte se vad som finns, utan bara känna vad som är tänkt att finnas där.

Nog blir det lite konstigt att se liv på en plats där jag vill hedra de döda? Nog känns det som att allting är ett kretslopp, där stenen kan vara avbilden av din egen tro, och det strilande vattnet, som kommer nerifrån och sedan stiger uppåt för att stilla falla ner och återigen ge nytt liv till blommorna, som speglar dina egna sinnen.  Kanske visar avgränsningen dina tankar, som så ofta hos oss levande är ganska låsta, i en form som skapats av dina egna erfarenheter, och av vad som är rätt eller fel?

Om vi vågar vårda våra sinnen, vårda vår natur och ge kretsloppet en chans, som trots att vi bortser ifrån det dagligen, ändå är hur det egentligen fungerar. Livets cirkel, där allting hänger ihop.

Våga visa och känna din kärlek.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail