TheBull´s Akvariumsidor

Att inreda ett akvarium för sällskapsfisk

Ph ca: 6,8-7,2


Att inreda et akvarium är ganska lätt. Vi utgår från inredning som vi tycker ser bra ut i våra ögon, färger och former på stenar o rötter som vi tycker om. Vi ska undvika kalkhaltiga stenar och sand, då det höjer ph (surheten) och hårdheten i vattnet, och våra fiskar vill ha neutralt vatten. Fisken bryr sig egentligen inte ett dugg i hur det ser ut, så länge den trivs och får den miljö den är lämpad för.
Det är här vi med hjälp av inredningen kan skapa så bra förutsättningar som möjligt för fisken.. och för oss att titta på.

VAD BEHÖVER VI DÅ?

Ett akvarium så klart.. Helglas eller med ram. Det är inte viktigt, bara du tycker det är snyggt. Helglas akvarium finns idag med svart silikon, som är bra och gör att algerna inte fastnar lika lätt på det svarta silikonet, som är vanligt med vitt silikon.
Det är jätteviktigt att det står absolut helt plant(använd vattenpass) Den vanligaste orsaken till trasiga akvarier är att de inte stått plant. Vi behöver även en pump eller filtrering, doppvärmare, termometer, Vattenberedningsmedel och växtgödning. Vattentest.

Bottenmaterial.

Sand, finns i många varianter. Engelsk Sjösten, Råda Sand, Vit kalkhaltig sand (ej att rekommendera, höjer ph och hårdheten i vattnet). Svart Basalt sand.. mm. Att rekommendera är.. Engelsk sjösten som är lite blandad, vitt och grått, ser bra ut och är populär. Råda sand är som vanlig sand, grå.. Den ger ett neutralt intryck i akvariet. Det finns även vissa fiskarter som vill ha mörk botten, så där är den svarta bra. Det är ganska fint med svart botten ändå.

Dessa tre är bra sorter som inte påverkar vattnet så mycket. Sanden spolas ren noggrant i en ren hink, ex. vis med duschslangen. Man får absolut inte använda rengöringsmedel eller den gamla skurhinken.

Rötter.

Här är Amazonasroten perfekt. Den har legat i sumpmarken flera hundra år och ruttnar inte. Dessutom hjälper den till att hålla en jämn nivå på vatten värdet (ph). Den kan färga lite i början om den är ny, men det brukar försvinna på ett par veckor och är inte farligt.

Växter.

Här finns hundratals att välja på. Försök att få tag i några som inte behöver så mycket ljus. Ex. Amazonas/svärds Planta, Anubias, Valisinera, javamossa. Det finns andra, titta på de du gillar och fråga. Vi vill naturligtvis ha friska och starka växter med fina färger. Undvik de som ser skadade ut eller är fulla med små hål, gnagda i kanterna t.ex. Eller om de har onaturliga fläckar på sina blad. Rötterna klipper man lite på i yttersta kanten, detta för att de ska få lättare att ta till sig näringen efter plantering.

Övrigt.

Gamla väl rengjorda lerkrukor eller keramikrör. (fråga mamma, hon har säkert). Några stenar (från naturen runt dig går bra, bara de inte innehåller kalk eller järn). På zoo butiken finns andra sorter som är lämpade, t.ex. Skiffersten. Sten och rötter och krukor använder vi att "dekorera" med, Att bygga stenrösen eller grottor till vissa fiskar, som t.ex. malar som vill gömma sig på dagen. Se upp med för stora stenar, då de kan vara för tunga för botten på akvariet, och kan spräcka den. Vissa av dagens ramakvarier har ganska tunt glas tyvärr.

Vad vi inte vill ha:

De häftiga plastleksaker som finns till akvarium, De är helt onaturliga och dessutom väldigt fula. Metallföremål av olika slag.


Hur gör vi då?

Först av allt kollar vi om akvariet är tätt. Fyller på med vatten ända upp och låter det stå så över natten på nått bra ställe.. t.ex. badrummet.
När vi dagen efter konstaterar att det är tätt, kan vi tömma det och börja….

Sanden: Den väl rengjorda och om man vill, kokta, sanden lägger vi i ett lager på minst 5 cm. Detta för att växternas rötter ska få lite att breda ut sig i. I bakre delen av akvariet kan man med fördel lägga tjockare med sand, då det är där de flesta växterna planteras.

Sten, Rötter och ev. krukor: Hur man placerar dessa är efter tycke och smak. Stenar som hittats i naturen bör kokas och svalna sakta, så de inte spricker. Roten, Mangrove-roten, behöver inte kokas, men kan sköljas av om man vill. Många lägger i den som den är. Bra är om vi kan "bygga" något av detta, då det annars ser ganska plottrigt ut. T.ex. ett stenröse med roten inbyggd i det. Röste kan med fördel placeras i mitten av akvariet. Här kan man placera sina Anubias senare.

Krukorna placerar vi i bottensanden, ganska djupt så det blir som en håla eller grotta. Placerar man dem på sidan av stenröset för vi gott om plats för växter och fisk också. Här kommer Ancistrus och ev. grottlekande fiskar stortrivas. Man bör försöka placera allt ganska långt bak, då det annars kan se ut som om det ligger på framrutan. Dessutom får vi lite mer simyta till fiskarna.

Filter, Doppvärmare och Termometer. Filtrering är viktigt, då detta är till för att rena, syresätta och hjälpa vattnet att få de bästa värden som är möjligt. Det finns många olika märken av pumpar och filter, men då vi har ett litet akvarium så kan ett innefilter räcka bra. Det finns det som har (t.ex. Fluval) såkallade Diffusor, dvs. man kan sätta i en luftslang och på så sätt få extra syre till vattnet.

Jag tycker dessa är jätte bra. I många av dessa filter kan man också placera i annat filtermaterial, som t.ex. Kol eller Torv. Filter och värmare placeras i ena bakre hörnet, där de är lätta att dölja. Termometern bör sättas på ena rutan där du lätt kan se den. Nu kan vi fylla upp akvariet till minst 3/4 och börja plantera.

Växterna: Nu kan vi plantera de fina växterna vi köpt. Läs på om dina växter. Stora plantor, som amazonas plantan bör placeras "luftigt" då de vill ha mycket plats att växa på. T.ex. kan man placera en av dem så den döljer pumpen. Mindre och långsamväxande plantor, som Anubisen placeras efter tycke och smak. Den kan placeras i stenröset, genom att bara klämma fast den försiktigt. Mina växer bra utan att vara i sanden. Men den vill ha lite skugga om det går.

Javamossa t.ex. kan användas till att klä in roten eller någon sten, kanske dölja ingången till en grotta osv.. OBS. tänk på att vissa växter, som de röda t.ex. vill ha massor av ljus. Har du inte det så försök undvika dessa.
Försök att få lite "luft" kring växterna, då de lättare kan utvecklas så. Blad som ser dåliga ut eller gått av, knipsar vi bort. Sådana blad tar onödig näring från plantan. Ta dig tid till det här. Det är viktigt att DU blir nöjd, och tycker det ser bra ut. Jag brukar plantera lite, sätta mig en stund och titta och fundera, plantera lite till.. osv. Det lönar sig i slutändan, Jag lovar.


När du sen är nöjd, ska vi trycka ner växtnärings kulorna, Placera dessa i närheten av rötterna, inte mitt i plantan. Det räcker ofta med en kula på någon decimeters avstånd från varandra. Dessa kulor är egentligen inget speciellt, utan vanlig ogödslad trädgårdslera som rullats till kulor och torkats i ugnen ett par timmar.

Jaha… Bara att fylla på med vattnet som saknas (jag använder en trädgårds slang från badrummet) och hälla i vattenberedningsmedel och den flytande växtnäringen. Hur mycket du ska ha står på förpackningen. Starta pump och doppvärmare och vänta.. Tills vattnet blivit klart och nitriten är borta…


Kom ihåg att låta akvariet vara igång några veckor innan du stoppar i de första fiskarna. Detta för att vi ska få ett så bra vattenvärde och bakteriekultur som möjligt.

Lycka till. Fiskbullen.